Ne ítélj – Máté evangéliuma 7. fejezet

“Ne ítéljetek, hogy ne ítéltessetek! Mert amilyen ítélettel ítéltek, olyannal ítélnek meg titeket is. És amilyen mértékkel mértek, olyannal mérnek nektek is.” (1-2. versek)

Mit jelent számodra az a szó, hogy ítélet? Mit jelent az a szó, hogy feddés? Van-e a kettő között egyáltalán különbség? Mikor megfeddnek akkor ítélnek is? Vagy fordítva: ha ítélnek, akkor feddnek is?

Úgy gondolom ma, amikor olyan nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy mi  számít diszkriminációnak, hogy mit tehetünk meg, hogy mekkora szabadság jár nekünk, és hogy ki szólhat bele az életünkbe és milyen jogon, fogalmi zavarba kerültünk. Mikor valaki azt meri mondani, hogy amit teszünk, hogy ahogyan élünk, az nem helyes, akkor egyből úgy értelmezzük, hogy ítélkezik az adott személy felettünk. És lássuk be sajnos sokszor így is van. A fogalmi zavar nem csak a fogadó, de az adó részéről is fennáll.

“Miért nézed a szálkát a te atyádfia szemében, és nem látod a gerendát a magadéban? Vagy hogyan mondhatod a te atyádfiának: hadd vegyem ki szemedből a szálkát, amikor a te szemedben gerenda van? Képmutató, vedd ki előbb a saját szemedből a gerendát, és azután gondolj arra, hogy kivedd a szálkát a felebarátod szeméből!” (3-5. versek)

Mit is jelent akkor most ez a rész? Senki nem mondhatja, hogy a másik ember valamit rosszul tesz? Mindenki azt csinál amit akar? Egyáltalán nem erről van szó.

Jézus itt arról beszél, hogy ne ítéljük meg mások motivációját, nem pedig arról a fajta ítéletről, hogy valami helyes vagy helytelen-e. Isten az egyetlen, aki ítélhet mindannyiunk felett, mert Ő az, aki a szívünket vizsgálja. Mivel az ember csak azt látja, ami a szeme előtt van, ezért elkerülhetetlen, hogy helytelenül ítélje meg a másik ember motivációját.

A feddés, amit mi tévesen ítéletnek értelmezünk arról szól, hogy mi helyes és mi nem. A feddés alapját pedig nem a saját okoskodásunk, nem a másik ember megalázása, vagy megszégyenítése vezeti, hanem az igyekezet annak megmentésére, és figyelmeztetésére, hogy nem megfelelő úton halad. Mindezt pedig a másik iránt való szeretet munkálja bennünk, és az Biblia tanításaiban gyökerezik.

“A teljes Írás Istentől ihletett, és hasznos a tanításra, a feddésre, a megjobbításra, az igazságban való nevelésre, hogy tökéletes, minden jó cselekedetre felkészített legyen Isten embere.” (2Tim 3:16-17)

Kérjük imában Istent, hogy munkálkodjon bennünk a Szentlélek által, hogy ne legyünk képmutatóak, másokat elítélők, hanem szeretettel és Isten felé tanúsított alázattal a szívünkben feddjük embertársainkat, mikor az szükséges.

További olvasásra: Az intelem haszna

aláírás

Hozzászólás